Nederland January 30, 2023

Mijn erfenis gaat naar het goede doel!

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Het is in Nederland mogelijk om te nalaten goed doel. Misschien ben je al je hele leven een goed doel aan het steunen en wil je na jouw dood, hier ook nog een deel aan geven. Dat kan! Het mooiste hiervan is ook nog eens, dat wanneer het goede doel een ANBI status heeft, er ook geen belasting over betaald hoeft te worden. In dit artikel vertellen wij je meer over het nalaten van jouw erfenis aan een goed doel.

Nalaten zonder belastingaftrek

Wanneer je voor jezelf een goed doel in je hoofd hebt waar je geld aan wilt nalaten, dan is het goed om uit te zoeken, of het goede doel ANBI geregistreerd is. Een ANBI geregistreerd goed doel hoeft namelijk geen belasting te betalen over het geld. Stel je steunt je hele leven al het Bartiméus en laat daar een deel van je erfenis aan achter, Bartiméus zal dan het volledige bedrag kunnen gebruiken. Zo werk jij na je dood, echt nog mee aan een betere toekomst voor mensen die slechtziend of blind zijn. 

Hoe regel je het nalatenschap?

Wanneer je de keus hebt gemaakt om geld na te laten aan een goed doel, dan wil je dat natuurlijk ook goed geregeld hebben. Maak een afspraak bij de notaris die jouw testament opstelt. Zorg in het eerste gesprek dat je eerst alle ins en outs bespreekt van het testament. Daarna weet jij namelijk precies waar je rekening mee kunt houden. Daarna kan je het testament gaan opstellen. De eerste versie is altijd een conceptversie waarna je nog wijzigingen kunt gaan aanbrengen. Als alles goed in het testament staat, plan je een nieuwe afspraak met de notaris. Je gaat dan bij de notaris het definitieve testament ondertekenen. Het getekende testament wordt geregistreerd in het centraal testamentenregister. Via dit register kan iedere notaris bij het testament komen en weet jij zeker dat jouw wensen uitgevoerd gaan worden. 

Ik wil nalaten aan het goede doel

Misschien denk je na het lezen van dit artikel dat jij, je geld wilt nalaten aan het goede doel. Echter heb jij je testament al opgesteld. Geen probleem. Je kan je testament altijd aanpassen. Je gaat hiervoor naar de notaris en vult de wijzigingen toe aan je eerder gemaakte testament. Zo draag jijmet jouw nalatenschap bij aan een betere wereld. 

You may also like...