Nederland January 24, 2023

Meubel beslag – graag met meubelslot

Of je nu een antieke reiskist op de kop tikt, een jaren zestig meubeltje uit de aanbieding of een mooi nieuw dressoir, je weet één ding zeker: al die spullen komen met meubel beslag. Vanaf het moment dat het eerste meubel feit was, was er ook al beslag. Dat heeft te maken met de functie van een meubel of het nu een kist is of een hangkast; of soms ook een zitbank waaronder laden gemonteerd zitten. Heel vaak wordt een meubel alleen maar gebruikt om er spullen in te etaleren of op te bergen of, zoals bij een boekenkast, in te rangschikken. Deksels moeten open, deurtjes dicht en er kan van alles heen en weer gaan in een meubel. Het hang- en sluitwerk zorgt daarvoor. Bovendien is er ook nog beslag dat schade tegen moet gaan. Zoals de metalen plaatjes op de hoeken van kledingkisten. 

Ingenieus bewerkt beslag

Zoals alle beslag heeft ook meubel beslag een functionele kant en een esthetische kant. Het beslag moet goed werken maar ook fraai tonen. Vooral bij beslag van meubilair is vaak aandacht voor de versierende mogelijkheden. Scharnieren hebben soms minutieus bewerkte bladen. Kastknopjes worden begeleid door sierlijke schildjes of rozetten. Een slotplaatje kan een mini kunstwerk zijn en ook de verstevigde hoekplaatjes zijn soms mooi geëtst. Bij deurbeslag wordt ook wel vormgegeven, alleen is dat bij beslag voor het meubilair soms wel twee graadjes erger. De bewerkte greepjes, geleiders en ‘waterdruppels’ die aan parels hangen zijn vaak een lust voor het oog. 

Meubel beslag met tierlantijnen

Er werd vroeger vooral veel aandacht besteed aan de meubelsloten. Die moesten verhinderen dat dieven er met de buit vandoor gingen. Maar die mochten ook gezien. De sloten zelf zitten natuurlijk in het hout maar de sleutelplaten of slotplaten tegen het hout aan hadden niet alleen een beschermende functie: krassen van de sleutel op het hout tegengaan. Ze waren ook mooi geprofileerd. Modern meubel beslag is niet meer zo overdadig qua versiering en ziet er veel strakker uit.

Het meubelslot als onderdeel van een slotenplan

Over sloten gesproken. Dat is wel heel specifiek meubelbeslag. Dieven zijn daarmee wel even bezig voor ze aan de inhoud van kast of kist toe kunnen komen. Natuurlijk vallen de kleine slotjes wel te kraken voor een gemiddelde inbreker. Maar je moet dit type slotjes in een groter geheel zien. Het is onderdeel van een slotenplan in je huis. 

Goed werend meubel beslag

Een inbreker moet eerst de horde van een buitendeur of raam te nemen. Vervolgens kan hem een tweede verdedigingslinie te wachten staan. Want je kunt ook een binnendeur op slot hebben gezet. Daarna is de dief wel in de kamer maar iets van waarde snel mee graaien lukt niet. Want ook de kasten zijn weer afgesloten. Een inbreker wil de klus zo snel mogelijk klaren. Hij is al twee keer bij de deuren gefrustreerd en tijd kwijtgeraakt. En nu staat hij voor een afgesloten kast terwijl hij zo ontdekt kan worden. Twee van de drie keer draait de dief zich om, in het besef dat een derde slot teveel van het goede is. Juist daarom zouden kostbaarheden in je kasten of kisten van veiligheidsbeslag en kastsloten moeten worden voorzien. Het perfecte meubel beslag! De dief had ook de kast weer kunnen kraken maar is te lang bezig met zijn criminele tocht in je huis, al.

You may also like...