Nederland February 20, 2023

Hoe cilindersloten vervangen?

De veiligheid van je huis en jezelf is belangrijk. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit gewaarborgd wordt en daar gaan we je dan ook bij helpen. Zo spelen sloten hier een grote rol in en kunnen ze dat nog meer gaan doen. Een cilindersloten vervangen of plaatsen is bijvoorbeeld misschien een goede optie. Dit kan nodig zijn als je oude cilinderslot aan vervanging toe is, maar misschien ook als je nog geen cilinderslot had. Laten we eens beginnen met je een beetje op weg helpen! 

Wat is een cilinderslot?

Laten we eerst maar eens starten met je vertellen over wat een cilinderslot ├╝berhaupt is. Het is enorm belangrijk dat je hier een beetje begrip van hebt, want anders zul je al helemaal niet weten hoe je cilindersloten vervangen moet. Een cilinderslot is een soort slot dat gebruikt wordt op deuren, kasten en andere objecten die moeten worden beveiligd. Het wordt veel gebruikt en daarom is de kans best groot dat je er wel eens een hebt gezien of hebt gebruikt. Het vervangen van een cilinderslot is in essentie gelukkig een hele eenvoudige klus die je zelf kunt gaan verrichten. 

Gereedschappen nodig om cilindersloten vervangen 

Voordat je begint met cilindersloten vervangen, is het belangrijk om de juiste gereedschappen te verzamelen. Zo heb je onder andere een schroevendraaier, een boor en een setje inbussleutels nodig. Deze dingen zullen je al een heel eind op weg helpen met een cilinderslot vervangen. Ook is een nieuw cilinderslot op zich wel handig, anders heb je immers niets om te monteren! 

Los maken

Om het oude cilindersloten vervangen, moet je hem eerst los maken. Dit doe je door het slot en de schroeven los te draaien die vast zitten in het object waarin het slot is bevestigd. Je kunt hiervoor een schroevendraaier of een setje inbussleutels gebruiken, dat is afhankelijk van waarmee het slot vast zit. Voor welke bevestiging je welk gereedschap gebruikt, spreekt redelijk voor zich. Het is overigens belangrijk om de schroeven niet te beschadigen, want anders kun je ze niet meer gebruiken bij het bevestigen van het cilinderslot vervangen. Als dit wel gebeurt, heb je nieuwe schroeven of bouten nodig die passen. 

Verwijderen en cilindersloten vervangen

Nadat je de schroeven hebt verwijderd, kun je het oude cilinderslot uit de deur of het object halen. Dit doe je door het slot uit de bevestigingsplaat te trekken. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan, zodat je de deur of het meubelstuk niet beschadigt. Gat maken

Een cilinderslot gebruik je door het slot in een soort gat te schuiven. Dan moet je dat gat natuurlijk wel hebben; dit gat en de maat daarvan noemen we een gatmaat. Je zult dit voor je nieuwe cilinderslot misschien moeten maken. Je maakt een gatmaat om te beginnen aan je cilindersloten vervangen meestal met een boor. Je hebt hiervoor het juiste opzetstuk nodig, let hier dus goed op. De gatmaat moet echter wel precies de goede zijn, anders zit het slot te los en is de kans groot dat het niet naar behoren werkt. Hierna kun je het slot gaan bevestigen. 

Heb je nog vragen? Klik hier voor antwoord op al je vragen. 

You may also like...